- SPELREGELS Taal In Contact Ganzenbord
Online taalspel voor volwassenen ERK-niveau eind A2/begin B1.
- Om het spel te kunnen spelen hebben deelnemers een (bronze=gratis) account nodig op Tabletopia.
- Om met elkaar te kunnen blijven praten moet je eerst een zoom, google meet, of andere verbinding maken met alle spelers.
Dit online ganzenbord kun je spelen met 1-4 deelnemers. Het bestaat uit een speelbord, dobbelstenen, vier kleuren gansjes (pionnen), een stapel kaarten met A2/B1 vragen en een stapel kaarten met ‘Wie ben ik’ vragen. De winnaar is de speler die als eerste op nummer 63 is.
De spelleider opent het Taal In Contact Ganzenbord door op deze link te klikken.
Voeg zoveel “Seats” toe als er spelers zijn. Stuur een 'invite url' naar de spelers via de chat of email. Alle spelers moeten in een stoel gaan zitten voordat het spel gestart mag worden. Dan moet de spelers op “ready” klikken en kan de spelleider het spel starten met de “Start” knop. Nu gaat het spel voor iedereen laden. Als dit onredelijk lang duurt moet de speler waarbij het onredelijk lang duurt een browser zoals Chrome gebruiken.
Het begin
Als iedereen ‘zit’ kiezen de spelers elk een kleur gansje. De eerste speler gooit met de dobbelstenen en zet het gansje vooruit. Komt het gansje op een gekleurd vakje, dan draait de speler een kaart van de stapel en beantwoordt de vraag met dezelfde kleur. Rood: grammatica, Geel: kennis van de Nederlandse maatschappij, Lila: woordenschat. Is het antwoord goed, dan mag de speler het aangegeven aantal stapjes vooruit zetten.
En verder
Komt het gansje op een plaatje van een gansje, dan draait de speler een kaartje van de ‘Wie ben ik’ stapel om en beantwoordt deze vraag. Is het antwoord een antwoord op de vraag, dan mag de speler het gansje het aangegeven aantal vakjes vooruit zetten. NB: Deze regel geldt als de speler direct op een gansje komt, maar ook als de speler via een eerdere beurt op een gansje komt.
Dus
Er zijn twee stapels met vragen. De gewone stapel met drie soorten vragen namelijk grammatica, kennis van de Nederlandse Maatschappij en woordenschat en de speciale ‘Wie ben ik’ stapel met persoonlijke vragen voor wie op een gansje komt.
Einde spel
Wie het eerst op nummer 63 komt, heeft gewonnen!
Variatie
Je kunt ervoor kiezen om met één of met twee stapels te spelen. Als je de ‘wie ben ik’ vragen uitsluit (bijvoorbeeld in verband met de tijd), houd je de normale oudhollandse ganzenbordregels aan zoals hieronder beschreven.
De normale oudhollandse ganzenbordregels. Kom je op
- nummer 6: brug: ga verder naar 12
- nummer 19: herberg: sla 1 beurt over
- nummer 26: dobbelstenen: gooi nog een keer
- nummer 31: put: sla 1 beurt over
- nummer 42: doolhof: ga terug naar 39
- nummer 52: gevangenis: sla 1 beurt over
- nummer 53: dobbelstenen: gooi nog een keer
- nummer 58: dood: ga terug naar begin
- nummer 63: gewonnen!
Als je alleen met de ‘Wie ben ik’ kaarten wil spelen, sla je de andere stapel gewoon over. Er is dan alleen een vraag voor de speler die op een gansje komt. De normale oudhollandse spelregels worden niet gebruikt.
Hoe start je het spel op?
Vereisten:
OS: Windows Vista/7/8/10, Mac OS X 10.6 of nieuwer Browsers: Internet Explorer, Safari, Chrome, Firefox, Opera GX, Edge Plugin: Unity Web Player (click to download) for Internet Explorer and Safari Steam: you can use Tabletopia Steam App instead of browsers Account op tabletopia (gratis) Wat heb je nodig:
Computer Een muis Open het Taal In Contact Ganzenbord door op deze link te klikken:
https://tabletopia.com/games/taalles-ganzenbord-dyyzex/play-now
Tabletopia gebruiken
Op alle objecten zoals dobbelstenen en kaartjes kan je met de rechtermuisknop klikken om een speciaal menu te openen. Hiermee kan je de dobbelsteen rollen, kaartjes omdraaien etc. Om een kaartje van de stapel te pakken moet je met de linkermuisknop op de stapel klikken en met je muis (terwijl je de linkermuisbutton ingedrukt houdt) het kaartje van de stapel slepen. Vergeet niet om in te zoomen met je scrollwheel als je iets niet helemaal kan lezen. Troubleshooting: Dit zijn 2 linkjes met de basis van hoe je Tabletopia kan gebruiken (let op, niet alles is relevant): https://help.tabletopia.com/knowledge-base/video-tutorial/ en https://help.tabletopia.com/knowledge-base/actions-with-game-objects/